10 Jaar GS Autosport.nl – Nieuw fotoboek

Van het voorjaar kwam ik op Facebook een advertentie tegen die meteen mijn aandacht trok: een gratis fotoboek laten drukken… dat leek mij wel wat maar ik dacht daar zal vast wel een addertje onder het gras zitten. Ik had toen nog niet direct door geklikt op de advertentie maar een paar dagen later kwam die weer voorbij in mijn tijdlijn en toen kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en klikte ik de advertentie aan en zo kwam ik bij Saal-Digital Nederland terecht.
Op hun actie pagina werd helder en duidelijk uitgelegd wat de actie inhield en welke voorwaarden er waren om mee te kunnen doen. Die voorwaarden hadden eigenlijk maar één “addertje” en dat is wat je nu aan het lezen bent, ik moest een review schrijven over mijn ervaringen met Saal-Digital. Nou voor zo’n leuke actie ben ik de beroerdste niet om een review te schrijven. Helemaal niet nu ik mijn fotoboek daadwerkelijk in handen heb maar daarover later meer.
Na het uitpluizen van wat precies de mogelijkheden waren omtrent de fotoboeken van Saal-Digital heb ik het aanmeldformulier ingevuld en heb daarna per mail bevestigd dat ik akkoord ging met de voorwaarden ben ik begonnen met het maken van mijn fotoboek.

Ik was erg blij dat Saal-Digital niet alleen maar met voorgeprogrammeerde templates en lay-outs werkt maar dat je ook zelf in InDesign of Photoshop aan de slag kunt om daarna je eigen ontwerp in PDF aan te leveren. Het is dan ook wel fijn dat je op het “professional” gedeelte van de website alles terug kunt vinden omtrent aanleverspecificaties en formaat templates voor in InDesign en andere programma’s. Enig puntje van kritiek hier is dat als je misschien net iets de pagina gescrold hebt je bij een ander type boek je maten of specificaties terug leest, maar als je goed oplet dan gebeurd dat natuurlijk niet 😉
Nadat ik aan had gegeven akkoord te gaan met de voorwaarden kreeg ik de volgende dag het mailtje met daarin de kortingscode en kon ik nu echt aan de slag met mijn fotoboek. De vraag alleen nu was wat ga ik er in zetten… Dat het rallyfoto’s zouden worden verras ik denk ik niemand mee, maar zou het een thema boek worden zoals ik al eerder gemaakt had of ging ik er iets anders van maken. Ik was er al mee begonnen om er een thema boek van te maken, dus dat foto’s met het thema vuur, water, jumps, gravel etc bij elkaar gezet zouden worden in het boek, tot ik mij besefte dat ik dit jaar het 10 jarig jubileum van GS Autosport.nl heb en dat het wel een mooie gelegenheid was om er een “best of” fotoboek van te maken. Dus de selectie planning kon op de schop en was het een “trip down memory lane” zoals dat zo mooi gezegd wordt in het Engels, toen ik door mijn archieven ging opzoek naar mijn beste foto’s uit 10 jaar GS Autosport.nl.
Door het snel vinden van een nieuwe baan had ik niet meer de tijd overdag in augustus om voor de deadline van 4 weken na het uitreiken van de kortingscode het fotoboek af te krijgen, maar na een mailtje met de klantenservice werd zonder enige moeite de deadline opgeschoven naar 60 dagen en had ik wat meer ademruimte om het boek af te krijgen. Bijkomend voordeel was dat ik dan nog 3 extra rallywedstrijden in de tussentijd had om eventueel ook foto’s bij te maken die een plekje in dit boek verdient hadden kunnen hebben. Regelmatig kreeg ik een mailtje van de klantenservice als alles goed ging en als er vragen waren dat ik ze zeker moest stellen, maar pas bij het maken van de cover van het boek had ik een vraag omtrent de omslag en nadat ik mijn mailtje ’s avonds verstuurd had kreeg ik de volgende ochtend netjes antwoord en was het duidelijk voor mij door dat antwoord hoe de omslag precies er uit kwam te zien. Tevens werd op dat moment de deadline met nog eens 40 dagen verlengd, maar dat had niet gehoeven want een dag later was het boek klaar en kon ik het uploaden via de website om gedrukt te worden.

Het uploaden via de webshop wijst zich grotendeels vanzelf en na het selecteren van het juiste fotoboek kun je de bestanden uploaden en wordt het daarna nog in de webshop tentoongesteld om te checken als alles binnen de marges valt en er niets geks aan de hand is met het ontwerp. Mede door mijn ervaring met het maken van fotoboeken en de prima template van Saal-Digital zat alles goed binnen de lijnen en kon er overgegaan worden tot het bestellen van het boek.

_gs_3894

_gs_3896

_gs_3898

_gs_3899

Ik was erg verrast over de snelheid van productie, ik zou haast denken dat ze hem gewoon in het weekend geproduceerd hebben want op vrijdagavond besteld en de woensdag er na had ik hem al thuis in de brievenbus. Toen kwam er nog een verrassing, een hele mooie verrassing want bij het uitpakken van het boek kwam daar het eindresultaat van vele avonden werk en wat is ie mooi geworden! De glanscover doet de foto’s op de cover alle eer aan, het springt er lekker uit maar is zeker niet te overdreven, het voelt solide aan de buitenkant aan en bij het openen van het boek werd mijn glimlach alleen maar groter.
Mooie “dikke” fotopagina’s met de kleuren precies zoals ik gehoopt had, geen CMYK omzetting nodig, dus in RGB gedrukt om precies het rood, oranje, blauw en groen te krijgen zoals het ook op het scherm er uit ziet. Ik was bang dat ik de tekst qua grootte te klein had, maar ook dit viel perfect goed uit en door het manier van binden vallen de pagina’s bijna helemaal vlak en had ik ook mooie full spread foto’s kunnen toevoegen, maar goed dat weet ik dan voor een volgende keer.
Om de equipe, auto en rally bij elke foto te duiden heb ik er “onderschriften” toegevoegd waarbij ik om zoveel mogelijk foto op papier te krijgen ik dat onderschrift vaak onderaan in de foto heb gezet. Voor de meeste foto’s was dit in het wit en ik ben er nu achter dat ik het bij donkere/zwarte foto’s de witte tekst iets meer moet aanzetten door het vet te maken want nu loopt het bijna dicht door het drukken, terwijl op foto’s waar de ondergrond bijvoorbeeld de maaskiezels van de Sezoens Rally is het meer dan duidelijk te lezen.
Verder is er echt met aandacht gewerkt aan het boek, is de afwerking zeer goed en zou het zomaar eens kunnen zijn dat er in de nabije toekomst meer boeken bij Saal-Digital besteld gaan worden!

_gs_3901

_gs_3900

_gs_3904

_gs_3907